Què és la creativitat científica en educació infantil

A mesura que relacionem el concepte de creativitat amb l’art, amb la plàstica, sobretot en l’àmbit educatiu, a vegades sembla que un infant és creatiu només pel dibuix que ha fet amb múltiples colors i formes. Això és degut al fet que, al llarg dels anys, ens han anat dient que el moment de ser creatius era en entrar a l’aula d’art, o només escoltàvem la paraula “creativitat” mentre ens presentaven algun pintor, però no pas quan ens parlaven d’algun científic.

L’equip de la Upetita tenim molt clar que la creativitat va molt més enllà: la creativitat conviu amb nosaltres en el nostre dia a dia, dins i fora de l’escola. Pel que fa a l’escola, clarament es pot ser creatiu a l’espai d’art, però també a la cuineta, ballant, fent construccions o en les propostes de l’Explora 0-3.

 

L’Espai Explora 0-3: fomentant la creativitat i el pensament científic

L’espai Explora de la Upetita és un espai de ciència dissenyat perquè els infants puguin experimentar amb llibertat. Hi troben diverses propostes repartides per l’ambient que els conviden a explorar, concentrar-se, resoldre reptes i desenvolupar la seva creativitat.
A través de diferents propostes, els infants han de ser creatius per trobar solucions als reptes que se’ls plantegen. Per exemple, un infant construeix una torre amb l’objectiu que sigui més alta que ell i que no caigui. Per aconseguir-ho, pensa estratègies per fer una construcció estable. Col·loca una peça, però la torre cau: la seva estratègia no ha funcionat. Llavors, busca una nova idea per continuar, mostrant fluïdesa en l’abordatge del repte.

La construcció avança, però en aquell moment s’hi afegeix un altre infant que també vol fer una torre i comença a agafar-li peces. Davant d’aquesta situació, el primer infant identifica el problema i cerca alternatives: troba altres peces que també poden funcionar per sostenir la torre i continuar construint, posant en pràctica la seva flexibilitat cognitiva per adaptar-se a la nova situació i seguir resolent el repte.

La fluïdesa i la flexibilitat són habilitats pròpies de les funcions executives, enteses com els processos cognitius que ens permeten assolir els nostres objectius (Ostrosky-Solís, 2012). Segons Guilford (1973), una persona és creativa quan posseeix aquestes habilitats, les quals comparteixen trets amb el pensament científic, com ara l’ús de diverses estratègies per afrontar reptes i la capacitat d’autoregular-se davant diferents demandes.

Aquest exemple evidencia que la creativitat es manifesta en múltiples situacions i que, en l’àmbit educatiu, està estretament vinculada amb la ciència. A l’Upetita valorem la creativitat dels infants observant com s’enfronten a un repte: com el gestionen, quines vies alternatives construeixen i quins mètodes de resolució utilitzen. Potenciem aquestes habilitats, tan rellevants per al dia a dia, oferint espais com l’Explora 0-3, on els infants poden desenvolupar el pensament científic, entre altres àrees com la creativitat.

 

Andrea Monereo, educadora de l’Escola Bressol UPetita